Пт, 2017-11-24, 07:29:16 | 
RSS

НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНИЙ ЦЕНТР ЦИВІЛЬНОГО ЗАХИСТУ ТА БЕЗПЕКИ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

                                      
        88006, Закарпатська область, м. Ужгород, вул. Верещагіна, 18, 
тел/факс: (0312) 660467, 673384, факс 673284,e-mail: nmc.zakarpattya@mns.gov.ua

Каталог статей

Головна » Статті » Пам'ятки для населення

ЯК ПЕРЕЖИТИ СПЕКУ У ВЕЛИКОМУ МІСТІ?

Правило 1. Не набивайте шлунок.

Спека провокує: так і тягне до холодильника – там же холодно. А якщо відкрив, то не йти із пустим и руками – і ти починаєш (або продовжуєш) їсти.

Тим не менше,  саме цього робити в спеку як раз і не потрібно. Значна кількість їжі  потребує великих затрат енергії  - для того, щоб переварити з’їдене. І організм замість того, щоб витрачати сили на інші життєво необхідні процеси кидає їх на переварювання.

Крім того, переїдання призводить до перенавантаження травного тракту і порушує його роботу, а зайва їжа, як відомо, осідає на боках.

Тому для того, аби добре себе почувати, вставайте із-за столу з легким відчуттям голоду.

Правило 2. Облегшити раціон.

Раціон (і не тільки у спеку, а і взагалі) у першу чергу має бути збалансованим. Так, білків (птиця, риба, молочні продукти) у ньому мають бути біля 14-15%, жирів (як рослинних, так і тваринних) – не більше 11-12%. Все інше – це вуглеводи.

Намагайтесь вживати менше простих вуглеводів (солодкого, мучного) і більше складних – овочів, фруктів, каш.

У спеку порушується кислотно-лужний баланс організму:  здвигається «кислий» бік. Тому організму необхідні компоненти, які мають лужну валентність – рослинна їжа і молочні продукти.

Включайте в літнє меню більше овочів, зелені, ягід, фруктів (тим більше, що зараз сезон). Менше м’яса, смаженого, жирного і копченого – ці продукти, які і переїдання, навантажують травневу систему.

Правило 3. Пийте достатню кількість води.

У спекотну погоду організм потребує в 1,5-2 рази більше рідини, ніж у холодну пору року.

  Особливо вода актуальна при фізичних навантаженнях: людина більше потіє і їй необхідно відновлювати втрачену вологу. Крім того, влітку, як правило, тіло більш відкрите і збільшується площа випаровування вологи із організму.

Добова потреба людини у воді в середньому - 2,5 літри. Цю норму можливо розрахувати індивідуально: на кілограм ваги потрібно 30 мл рідини. При цьому не забувайте, що вона надходить до організму не тільки у чистому вигляді, але і із інших продуктів – овочів, фруктів, супів тощо. Тому пийте в міру, щоб уникнути  набряків.

Правило 4. Їсти 5 разів на день.

 Візьміть за правило їсти не менше 3 разів н день – основні прийоми їжі чергуйте із двома перекусами.

Невеликі порції дозволяють не навантажувати травну систему, яка як уже було сказано, дуже вразлива у спеку.

Перекуси краще робити фруктові або кисломолочні.

Правило 5. Влаштовуйте «розвантаження».

«Розвантажувальні дні» - це як вихідний день для організму. До речі, овочевий, фруктовий або кефірний день краще влаштовувати у вихідний, коли організм не потребує багато енергії.

Корисний буде і огірковий день. Краще всього вибирати не корнішони, а звичайні огірки середнього розміру. А сік з огірка буде корисним при захворюванням пов’язаних з порушенням обміну речовин.

Правило 6 . вживайте менше алкоголю.

Чим рідше ви будете пити алкоголь в спеку – тим краще. Алкоголь викликає зневоднення організму, а алкогольний градус у поєднанні із градусами навколишнього середовищ ускладнює його роботу.

Правило 7. Їжте тільки свіже.

Це правило – «золоте». У спекотну погоду їжте тільки свіжі продукти. При високій температурі все швидко псується, тому дуже легко отруїтися. Особливо салатами, солодощами (а-ля тістечка і торти), напоями без термічної обробки. Також у спеку  віддавайте перевагу не котлетам, а м’ясу та рибі, приготованими цілим шматком.

Приготовані блюда довго не зберігайте, а при закупівлі продуктів (особливо тих котрі швидко псуються) звертайте увагу на їх строки реалізації.  І дотримуйтесь правил елементарної гігієни. Простіше кажучи – мийте руки перед їжею.

Ще декілька правил поведінки у спеку:

  • Не виходьте на вулиці у сильну спеку. Намагайтесь не виходити на вулицю з 12.00 до 16.00. Краще цей час «пересидіти» в приміщенні – на роботі, дома тощо.
  • Носити одяг краще із натуральних тканин. Уникайте одягу із синтетики – вона погано пропускає повітря і, як наслідок, шкіра погано дихає. У спеку краще всього віддати перевагу одягу із льону та хлопку. Крім того, навіть не думайте у спеку роздягатися – одяг має максимально закривати тіло.
  • Одягайте щось на голову. У спеку потрібно обов’язково чимось прикривати голову – кепка, панама, шляпа чи косинка. Якщо голова перегріється, то можна отримати сонячний удар.
  • Частіше приймайте душ. У сильну спеку наша шкіра також намагається дихати по максимуму. Тому, якщо регулярно її очищувати, то дихати їй буде набагато легше. Краще душ приймати кімнатної температури – від холодного можна підхопити застуду.
  • Рухайтесь. Ранком і ввечері намагайтесь рухатися – хоч у спеку і здається це неможливим. Цьому є своє пояснення: сидячий спосіб життя може призвести до загостренню гіпертонії і серцево-судинних захворювань.
  • Будьте обережними із кондиціонерами. У спеку без кондиціонера, здається, вижити нереально. Але і тут будьте обережними. Розміщуйтесь так, аби на вас не дув прямий потік повітря із кондиціонера – можна застудитися і дістати ускладнення хронічних захворювань.

 

Матеріал підготувала методист НМЦ ЦЗ та БЖД Закарпатської області Просяник Н.

 

 

 

Категорія: Пам'ятки для населення | Додав: Макс (2014-06-18)
Переглядів: 204 | Рейтинг: 0.0/0