Пн, 2018-01-22, 00:31:05 | 
RSS

НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНИЙ ЦЕНТР ЦИВІЛЬНОГО ЗАХИСТУ ТА БЕЗПЕКИ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

                                      
        88006, Закарпатська область, м. Ужгород, вул. Верещагіна, 18, 
тел/факс: (0312) 660467, 673384, факс 673284,e-mail: nmc.zakarpattya@mns.gov.ua

Каталог статей

Головна » Статті » Пам'ятки для населення

Ботулізм – прихована загроза.

 
      Ботулізм – отруєння, що викликається токсином (ботулотоксином),який продукується паличкою ботулізму (Сlostridium botulini) . 
        Ботулотоксин відноситься до найбільш небезпечних  отрут, смертельна доза для людини - 8-15 мкг.  Він викликає параліч поперечно-смугастої мускулатури, а також дегенеративні зміни в печінці, нирках,центральній нервовій системі.    
          Збудник ботулізму щироко розповсюджений в природі. В основному він живе і розмножується в кишечнику травоїдних  тварин. Потрапляючи в з випорожненням в грунт, він утворює спори, які дуже стійкі у зовнішньому середовищі і не витрачають життєздатності роками. Але сам збудник при потраплянні в організм людини захворювання не викликає,для виникнення отруєння необхідне його розмноження в харчових продуктах з накопиченням токсину.  
        Зараження харчових продуктів відбувається при потраплянні на них  частинок грунту, що містять спори збудника ботулізму Розмноження його відбувається всередині великих шматків м‘яса, риби, а особливо в консервах. Без доступу повітря при достатній температурі спори  проростають у вегетативні форми, які продукують ботулотоксин. Вегетативні  форми  і сам токсин меш стійкі і руйнуються при кип'ятінні на протязі 15хв.
        Отруєння спостерігалося після вживання солоної риби, шинки, ковбаси, овочевих, м‘ясних та рибних консервів. Останнім часом значно почастішали випадки ботулізму,пов’язані з вживанням неправильно консервованих грибів (герметично закатаних в домашніх умовах  без проведення повноцінної стерилізації). Ознакою  забруднення консервів може бути їх здуття і неприємний запах.  Однак,забруднені продукти,  зазвичай,  нічим не відрізняються від незабруднених  за виглядом, запахом і смаком.
     Потрапляючи в шлунково-кишковий тракт, ботулотоксин травними ферментами не руйнується  Всмоктавшись у кров, він  викликає отруєння.    Симптоми хвороби  з‘являються  після прихованого  періоду, який триває від 2-3 годин  до 2-3 діб.
        Свідомість зберігається , температура тіла не підвищується. Першою  ознакою  отруєння  є погіршення зору (нечіткість,"туман”, "сітка”, двоїння в очах,) головокружіння, слабкість, сухість в роті, іноді можуть бути болі в животі, нудота, блювота. Зіниці розширюються,на  світло не реагують,інколи спостерігається нерівномірність зіниць. Внаслідок паралічу м'якого піднебіння, язика,  глотки,гортані  порушується  ковтання, мова  стає  нерозбірливою. В  подальшому настає параліч  м'язів обличчя, потім дихальної мускулатури.,людина гине від паралічу дихання.     
          У ряді випадків ,хвороба одразу може починатись з дихальних розладів. Це найтяжчий варіант перебігу, оскільки раптово може настати зупинка дихання чи параліч серця. Хворий на ботулізм не становить небезпеки щодо зараження інших людей.   Щоб вберегтися від отруєння  необхідно  неухильно дотримуватись санітарно-гігієнічних вимог  щодо  технології  приготування  консервованих продуктів—дотримуватися правил забою ,обробки ,зберігання та транспортування  м‘ясних та рибних продуктів, ретельно  очищати від землі гриби та овочі,дотримуватися теплового режиму при консервуванні.          
       Продукти харчування, які не підлягають термічній обробці (ковбаса, шинка, сало, солена і копчена риба), зберігають у холодильних камерах, це припиняє розмноження збудника,а ,отже і виділення токсину.          При появі ознак отруєння --  негайно промити шлунок, 2% розчином соди, дати  адсорбенти , сольове проносне, якнайшвидше  евакуювати в лікувальний заклад. 
       При  пригніченні дихальної діяльності - штучне дихання.  Особам, які разом з хворим вживали підозрілий продукт, промивають шлунок 2% розчином соди,,також доставляють в лікувальний заклад,де їм  із профілактичною метою вводять сироватки типів А, Б, Є. За цими особами встановлюють медичне спостереження на протязі 10-12 діб  Усі підозрілі продукти вилучають і  бактеріологічно  досліджують.  
       Дотримання цих простих правил дасть Вам можливість зустріти свято в колі родини і друзів , а не на лікарняному ліжку в реанімації.  

 
Викладач  обласних та м. Ужгород курсів Шмигін В.В.
Категорія: Пам'ятки для населення | Додав: Настя25 (2013-12-30)
Переглядів: 347 | Рейтинг: 0.0/0