Нд, 2018-10-21, 15:17:49 | 
RSS

НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНИЙ ЦЕНТР ЦИВІЛЬНОГО ЗАХИСТУ ТА БЕЗПЕКИ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

                                      
        88006, Закарпатська область, м. Ужгород, вул. Верещагіна, 18, 
тел/факс: (0312) 660467, 673384, факс 673284,e-mail: nmc.zakarpattya@mns.gov.ua
Головна » 2013 » Жовтень » 21 » ПРОФІЛАКТИКА ГРИПУ
12:13:21
ПРОФІЛАКТИКА ГРИПУ
       З грипом хоча б один раз у своєму житті зіштовхувався кожен. І це не дивно, адже грип — це одна з найпоширеніших вірусних інфекцій у світі. Його поява фіксується на всіх континентах, а люди хворіють незалежно від віку, статі та національності.         
    Однією з відмінностей вірусів грипу від багатьох інших вірусів є їх будова,звідси і мінливість. Щороку вірус грипу видозмінюється. Невеликі зміни вірусу відбуваються щорічно – при цьому, як правило, виникають епідемії...      
         Існує три типи вірусів грипу – А, В і С. Ці віруси декілька відрізняються за своєю будовою і викликають захворювання різної тяжкості. Вірус грипу А викликає найбільш важкі форми грипу (на відміну від типів В і С, які переносяться людиною легше).
                           Основні симптоми грипу у дорослих та дітей.
       На відміну від симптомів застуди, симптоми грипу зазвичай з’являються раптово. Для грипу характерними є гострий початок, він може починатися з лихоманки, інтенсивного головного болю, втоми і болю в тілі.      
Основні симптоми грипу:·       висока температура (до 40оС);·       біль в суглобах та м’язах;·       загальна слабкість;·       рефлекторна гіперемія шкіри  
та червоні запалені очі;·       головний біль;·       сухий кашель;·       фарингіт та нежить.  
        Збудник цієї хвороби — вірус — локалізується в слизу верхніх дихальних шляхів хворих і виділяється у зовнішнє середовище під час кашлю, чхання, розмови. Навколо хворого утворюється заражена зона (близько 2-3 метрів) із максимальною концентрацію аерозольних частинок, що містить вірус. Тому зараження здорових людей відбувається безпосередньо з повітря, при тісному контакті з хворою людиною, через брудні руки та при спільному з хворим використанні предметів гігієни.
    Вірус грипу небезпечний, але не всемогутній. Можна легко уникнути зараження грипом навіть під час епідемії, якщо дотримуватися кількох простих правил:·         уникати скупчень людей під час сезону грипу та ГРВІ — це дозволяє зменшити вірогідність контактів із хворими людьми, тому що деякі з них можуть бути хворими навіть до появи очевидних симптомів;·         користуватися при необхідності одноразовими масками, щоб захистити себе чи оточуючих від зараження. Маска ефективна, тільки якщо вона прикриває рот і ніс. 
      Важливо пам’ятати, що в будь-якому випадку маску потрібно змінювати кожні 3-4 години, або щойно вона стане вологою чи забрудниться. Використані маски ні в якому разі не можна розкладати по кишенях чи сумках — їх потрібно одразу викидати в смітник;·         регулярно провітрювати приміщення та робити вологе прибирання — як у помешканні, так і в робочих приміщеннях. Це дозволить знищити живі віруси та бактерії, що можуть залишатися активними впродовж декількох годин після перебування в приміщенні хворої людини;·         підвищувати опірну здатність організму — повноцінно харчуватися, висипатися, уникати перевтоми, стресів, займатися спортом, більше часу проводити на свіжому повітрі. Це збільшить шанси запобігти як зараженню, так і важким формам хвороби та її ускладненням. Рекомендовано споживати продукти, що містять у собі багато вітамінів, особливо С і Р — часник, цибуля, цитрусові, горіхи, чорна редька, яблука, ківі, буряк, зелений горошок. Можливий додатковий прийом комплексу полівітамінів;·         мати чисті руки — інфекція потрапляє в організм через рот, ніс та очі, яких людина час від часу торкається руками, якими тримає гроші, дверні ручки, поручні в транспорті, на яких кілька годин віруси і бактерії, що залишились від дотиків рук інших людей, зберігаються в активному стані. Тому необхідно часто мити руки з милом або обробляти їх дезінфікуючим гелем із вмістом спирту;·         у період епідемії грипу необхідно двічі на день мити передні відділи носу з милом, полоскати ротову порожнину та промивати очі, щоб не допускати потрапляння вірусів на слизові оболонки носа, очей чи порожнини рота;·         користуватися тільки одноразовими паперовими серветками та рушниками — як після миття рук, так і для того, щоб прикрити обличчя під час кашлю, чханні. Використані серветки необхідно одразу викидати у смітник, оскільки вони також можуть стати джерелом зараження. Багаторазові серветки та рушники, особливо у громадських місцях, суттєво підвищують ризик зараження й широкого розповсюдження інфекції. 
         Якщо ви, все ж таки, не змогли вберегтися та відчули, що хвороба здолала вас, дотримуйтеся ще кількох нескладних вимог:·         залишатися вдома при перших ознаках хвороби і не йти на роботу. Якщо захворіла дитина — не вести її до школи чи дитячого садочку. У випадку грипоподібної хвороби — обов’язково зверніться до лікаря, здійснивши виклик додому, оскільки відвідування лікарні чи поліклініки може спровокувати погіршення існуючого стану, розвиток ускладнень і створити небезпеку зараження для інших людей, що може мати смертельні наслідки для деяких із них;·         ізолювати хворого: виділити окрему кімнату та посуд, визначити одну людину, яка доглядатиме за ним, і по можливості триматися на відстані 2 метрів від хворого;·         регулярно провітрювати та проводити вологе прибирання в кімнаті;·         дотримуватися ліжкового режиму протягом всього періоду лихоманки. Не варто під час гострого періоду хвороби (як би того не хотілося) читати, дивитися телевізор, працювати за комп’ютером. Це виснажує і без того ослаблений організм, подовжує період хвороби та ризик розвитку ускладнень;·         протягом дня випивати не менше 2 л рідини — чай з лимоном, малиновим варенням, морси, узвари, лужні мінеральні води. Ефективні відвари трав: листя та плоди малини, квіти ромашки, липи. Велика кількість рідини щодня прискорює виведення із організму токсинів, які утворилися в результаті життєдіяльності вірусів;·       дотримуватися вітамінізованої дієти. У перші години хвороби рекомендовано вживати напіврідку їжу: каші, омлети, овочеві рагу та супи. Тимчасово слід обмежити споживання білкової їжі, особливо важку для травлення: м’ясо та рибу.           
                               Чого не повинно бути в лікуванні грипу?      
      Антибіотики знищують не віруси, а бактерії, включаючи і корисні, і цим послаблюють захисні сили організму. Лікування грипу не включає прийом антибіотиків: вони використовуються тільки для лікування ускладнень.     
Дотримання елементарних правил безпеки в період грипу суттєво підвищує ваші шанси уникнути небезпечного захворювання і здатне зберегти життя вам і людям, що знаходяться поруч з вами. 
Дрессер О.І.      
методист методичного кабінету 
НМЦ ЦЗ та БЖД Закарпатськоїобласті 
Переглядів: 207 | Додав: Настя25 | Рейтинг: 0.0/0